Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

[VUM]

-[Vum]-

Vilaguralom [Vum] egyesület oldala

Linkblog

Archívum

Fegyverek pácélok sisakok mellvértek kesztyü

2010.08.08. 19:35 Jáger.XD.György

 (Armamentarium)                                                                 

Az arénák harcosainak felszerelése a játékok története során rendkívül változatos képet mutatott. Kezdetben, amikor a munusok még egy temetési szertartás keretében megrendezett rituális emberáldozatok voltak, az egymással szembeállított bustuariusok az elhunyt családjának tulajdonában levő kora-római típusú, vagy éppen az ellenséges népektől zsákmányolt, tehát etruszk, samnis, volscus fegyverzetben küzdöttek.                                          
Később, a köztársaság idejében szokássá vált, hogy a sorozatos háborúk és hódítások során megismert, általában Itálián kívül élő népek vértezetét, fegyvereit mutatják be a gladiátorküzdelmek során, részben ismeretterjesztő céllal, részben pedig, hogy különlegességekkel szolgáljanak a honi hadfelszerelést már unalomig ismerő közönségnek. Gyakori szokás volt az is, hogy a római reguláris hadsereg fegyverzetét, vagy annak elemeit visel&odblac; harcosokat állítottak szembe idegen népeket képviselő gladiátorokkal.                                                                                       
A császárkor idején aztán már semmi nem szabott határt a változatosságnak. A pompás amphitheatrumi bemutatókon igazi ipar- és ötvösművészeti remekműveket viseltek a harcosok, fegyverzetük minden darabját, de els&odblac;sorban a messziről is jól látható sisakokat és pajzsokat domborm&udblac;vekkel, nemesfém díszítésekkel látták el. A hatékonyságot gyakran alárendelték az esztétikai szempontoknak, így a felvonultatott fegyverek jelentős része tetszetős, ugyanakkor nehéz, sérülékeny, tulajdonképpen egyszer használatos darab volt. A játékokat finanszírozó uralkodók és hatalmasságok egymást igyekeztek túlszárnyalni, egyre újabb és újabb ötletekkel, újításokkal álltak elő a fegyverek formája, anyaga, díszítése tekintetében. Fennmaradt például egy történet Tiberius császár fiáról, Drususról, mely szerint a fiatalember amphitheatrumi használatra feltalált egy új, különösen kegyetlen sebeket ejtő kardot, amelyet róla drususnak neveztek el. Ezen új fegyverek jelentős része néhány bemutató után - méltán - feledésbe merült, de néhány közülük akár egy évszázadon át is használatban lehetett. Nem volt ritka az sem, hogy amikor a legiók fegyverzetében változtatásokat terveztek, az új elemet előbb az arénában próbálták ki, tesztelték.     
A legelső temetési játékok idején a rómaiak még nem ismerték a vas megmunkálásának titkát, így a hadsereg és a korai gladiátorok fegyverzete is bronzból készült. Később, az etruszk városállamok legyőzése és meghódítása során jutott birtokukba a vasöntés technikája, az igazán nagy áttörést azonban a második pun háború (i.e. 218-201) hozta. Ekkor foglalta el a Római Birodalom Sardiniát, Corsicát, Hispania keleti partvidékét, és vele a gazdag vasércbányákat. Ekkortól kezdve tudtak nagy tömegben vasat el&odblac;állítani, a legiókat vasfegyverekkel felszerelni, és az arénák bajnokai is ezután léphettek fel vasból készült fegyverzetben. Díszítőelemként a játékok története során végig megmaradt a bronz, a réz, az ezüst és az arany                                                                                                
Természetesen az említett túldíszítettség Róma és a gazdag itáliai városok arénáiban volt jellemz&odblac; a gladiátorokra. A távoli provinciákban épült, kisebb jelent&odblac;ség&udblac; amphitheatrumokat üzemeltető városi elő kelőségek nem engedhették meg maguknak az efféle pompát. Itt a harcosokat egyszer&udblac;bb, de praktikusabb fegyverzettel látták el, ez általában megfelelt a főként katonákból és kevésbé tehetős vidéki polgárokból álló közönség igényeinek.
     

Lássuk most részletesen és képekkel illusztrálva, milyenek voltak a gladiátorok fegyverei.                     

                                                           Támadófegyverek (Tela)                                       


gladius_k.jpgGLADIUS: A második pun háború után terjedt el a Birodalomban ez a hispán mintájú, rövid, kétél&udblac; kard. Széles, egyenes pengéjére masszív hosszanti gerincet kovácsoltak, leginkább szúrásra és hárításra volt alkalmas, vágásra kevésbé használták. A római közkatonák a jobb oldalukon, vállszíjon viselték, mivel a kard rövidsége lehet&odblac;vé tette, hogy azonos oldali kézzel is könnyen el&odblac;ránthassák. A gladiátor (kardforgató) elnevezés arra utal, hogy a játékok széleskör&udblac; elterjedése idején a harcosok többségegladiust viselt. Kés&odblac;bb, a fegyvernemek differenciálódása után f&odblac;ként a nagy pajzzsal küzd&odblac; gladiátorok (secutor, myrmillo, hoplomachus) fegyvere lett, de két gladiust forgatott a dimacherisis. Érdemes megjegyezni, hogy a gladiátoriskolában gyakorlásra használt fakard, a rudis vagy rudius szintén agladius mintájára készült.                                 

sica_k.jpgSICA: Cornelius Sulla, a dictator tette népszer&udblac;vé Rómában a thrák gladiátorokat, így került az arénákba e balkáni nép jellegzetes vágókardja, a sica. Pengéje tompaszögben el&odblac;re megtört, általában csak ezt a bels&odblac; oldalát élezték. Alakjánál fogva "orrsúlyos" volt, készít&odblac;i nagy és nehéz markolatgombbal látták el, hogy az kard egyensúlyi viszonyai jobbak legyenek. Szúrásra nagyrészt alkalmatlan volt, de ezt pótolta komoly vágóereje, valamint az, hogy el&odblac;re ívelt pengéjével beférk&odblac;zhetett az ellenfél pajzsa mögé.      

copis_k.jpgFALCATA v. KHOPIS: Aszimmetrikus levél alakú, szintén bels&odblac; ívére élezett vágókard, eredetileg a makedón és illyr népek nemzeti fegyvere volt. A vágóél oldalán gyakran egy kézvéd&odblac; lemezt vagy láncot helyeztek el, markolata készülhetett csontból vagy b&odblac;rrel borított fémb&odblac;l. Az arénákan ritkábban szerepelt, ekkor f&odblac;ként thrák fegyverzet&udblac; gladiátorok forgatták.

acinaces_k.jpgACINACES: Parthus eredet&udblac;, ívelt pengéj&udblac;, egyél&udblac; lovassági szablya, szúrásra és vágásra egyaránt alkalmas volt. Alakja sokféle lehetett, a karcsú, kígyózó formáktól egészen a széles, a török népek handzsárjára emlékeztet&odblac; pengékig. A gladiátorok közül csak a dimacherisek forgatták (&odblac;k természetesen kett&odblac;t), de soha nem terjedt el igazán.               

hoplita_k.jpgGLADIUS GRAECUS: A klasszikus, levél alakú, kétél&udblac; görög kard, eredetileg a nehézfegyverzet&udblac; hopliták fegyvere volt. Rómában különösen a korai id&odblac;kben volt elterjedt, ilyet használhattak a bustuariusok, kés&odblac;bb már csak különlegességként jelent meg, f&odblac;leg hoplomachusok kezében.                            

spatha_k.jpgSPATHA: Hosszú, egyenes, egy-, vagy kétél&udblac; kard, a gladius el&odblac;tt ez volt a római hadsereg közelharcra rendszeresített fegyvere. Kés&odblac;bb már csak egyes segédcsapatok használták, illetve a Birodalom története során végig ez volt a lovasság kardja. Az amphitheatrumokban is a lovas gladiátorok, az equites használták.

pugio_k.jpgPUGIO: Rövid, széles pengéj&udblac; t&odblac;r, f&odblac;ként szúrásra alkalmas. A legionáriusok tartalékfegyverként viselték, az arénában f&odblac;ként kivégzésre használták a szálfegyveres gladiátorok (retiarius, laquearius). Ritkán els&odblac;dleges támadófegyver is lehetett, ekkor mindkét harcos ökölpajzzsal (pugnum) és t&odblac;rrel volt felfegyverezve.                                                                                             



Szálfegyverek (Tela longa)


hasta_k.jpgHASTA: 1,8-3 méter hosszú, általában k&odblac;ris- vagy bükkfa nyélre er&odblac;sített fémhegyb&odblac;l álló szúrólándzsa, a nyél másik végére esetenként egy kisebb fémtüskét vagy gömb alakú ellensúlyt szereltek, ett&odblac;l a lándzsaforgató küzd&odblac;stílusa változatosabbá és hatékonyabbá vált. A római hadsereg a korai id&odblac;szakban els&odblac;dleges támadófegyverként használta a hasta-t, a mariusi hadseregreform után azonban a nehéz hajítódárda, a pilumteljesen kiszorította, végül már csak az arénákban forgatták a veles és a laqueariusfegyvernem&udblac; gladiátorok.                                          


trident_k.jpgTRIDENS: Talán a legismertebb gladiátorfegyver, a hálóvet&odblac; retiarius által használt háromágú szigony. Vastag fanyelére villa formájú, vasból készült fej, a másik végén ellensúly került, így egy nehezebb szigony 3-4 kg-ot is nyomhatott. Használata azért is sem volt könny&udblac;, mert a retiarius a dobóháló miatt csak egy kézzel tarthatta a súlyos fegyvert. A háló esetleges elvesztése után már mindkét kezével atridens-t fogta, a hármas heggyel kicsavarhatta a kardot ellenfele kezéb&odblac;l vagy kifordíthatta vele annak pajzsát. Reguláris hadseregben soha nem rendszeresítették, nem is volt alkalmas nagy tömegben való használatra.                                                                                     



pilum_k.jpgPILUM Az fentebb említett nehéz, katonai hajítódárda, 1,5 méter hosszú fanyelén közel 1 méteres, nyársszer&udblac; fémheggyel. A két rész találkozásánál általában egy fa csapot helyeztek el, amely a becsapódás pillanatában eltört, így az ellenfél nem tudta visszadobni a dárdát a légiósokra. Igen ritkán az arénákban is bemutatták, hogyan pusztítja a távoli csatatereken a pilum a Római Birodalom ellenségeit.                                                                                                              

VENABULUM: Könny&udblac; vadászgerely, 1-1,5 méteres nyelén kis vasheggyel. Elterjedt volt a vadállatok ellen harcoló venatorok között, és esetenként a több ellenféllel egyszerre küzd&odblac; harci kocsis gladiátor, az essedarius is ilyenekkel volt felszerelve.                                                                   


Egyéb támadófegyverek

 

RETE v. IACULUM: retiarius által használt, er&odblac;s kenderfonatból készült háló, széleire gyakran ólomnehezékeket vagy apró pengéket tettek, hogy a leveg&odblac;ben könnyebben kiterüljön, és az ellenfélre rátekeredve fájdalmas sebeket is okozzon. Kör alakúra fonták, kerületén egy er&odblac;sebb szál futott körbe, amivel használója szorosabbra tudta húzni a már csapdába esett secutor körül. Egy különálló hosszabb kötéllel a hálóvet&odblac; csuklójához volt rögzítve, hogy elhibázott dobás után könnyebben visszaszerezhesse. Latinul összefoglaló néven iaculum-nak hívtak minden dobófegyvert, így a vet&odblac;hálót, pányvát, gerelyt, de a parittyát is, rete az egyszer&udblac; halászháló neve.      

LAQUESUS MISSILIS: Egy speciális küzd&odblac;stílusú gladiátor, a laquearius fegyvere. B&odblac;rb&odblac;l vagy er&odblac;s kötélb&odblac;l    sodort pányva, lasszó, amelyet az ellenfél nyakára vagy végtagjaira igyekezett ráhurkolni. Természetesen sokkal nehezebb dolga volt, mint a hálóvet&odblac;nek, kísér&odblac;fegyverként lándzsát (hasta) forgatott.                                             

 

ARCUS ET SAGITTAE Ritka különlegességként íjász, azaz sagittarius gladiátorokat is felléptettek az arénában, gyalogosan vagy harci szekéren küzdöttek. Parthus eredet&udblac; rövid íjat használtak, amely jóval gyengébb volt a kés&odblac;bbi, népvándorlás kori visszacsapó íjaknál.

Véd&odblac;fegyverek (Arma)

Az arénákban használt pajzsok méreteiket és formájukat tekintve igen sokfélék, változatosak voltak. Egy részüket a hadsereg is használta, más fajták a behurcolt hadifoglyok jellegzetes fegyvereiként kerültek az arénába.


Pajzsok

scutum_k.jpg

SCUTUM: Fából készült nagy (kb. 60x90 cm-es), négyszöglet&udblac; pajzs, b&odblac;rrel vagy vászonnal vonták be, általában festett motívumokkal díszítették is. Szélén fémszegély futott körbe, közepére nagy fémgomb, a pajzsdudor (umbo) került. A hoplomachus és secutor fegyverzetben küzd&odblac; gladiátorok használták, descutumnak hívták a myrmillok ugyanilyen méret&udblac;, ovális alakú pajzsait is.                                                                                                                                   






parma_k.jpgPARMA: A thrák nép jellegzetes véd&odblac;fegyvere volt ez a fémb&odblac;l, vagy ritkábban fából készült kerek pajzs, (átmér&odblac;je kb. 60 cm) elfogatásuk után az arénában is ezt használták. A fényes küls&odblac;ségek között megrendezett játékokon gyakran domborítással díszítették vagy festették a parma-kat. El&odblac;fordult, hogy a thrákgladiátorok a scutumhoz hasonló, de kisebb négy-, vagy nyolcszöglet&udblac; fapajzzsal léptek fel, tudomásunk szerint ezeket is parma-nak nevezték.                                                                   

clipeus_k.jpg

CLIPEUS: Marius m&udblac;ködése el&odblac;tt használták a római légiók ezt a nagyméret&udblac;, fából készült, kerek vagy ovális pajzsot, tehát kb. i.e. 100-ig az arénákban is ez volt a leggyakoribb típus. Kés&odblac;bb a scutum teljesen kiszorította a nagypajzsos gladiátorok fegyvertárából, de a lovon küzd&odblac;equites, és a reguláris hadsereg lovas alakulatai mindvégig megtartották aclipeust.            




PUGNUM: Ritkán használt véd&odblac;fegyver, kicsi félgömb formájú, mintegy 30 cm átmér&odblac;j&udblac; ökölpajzs, melyet gyakran el&odblac;renyúló fémtüskével láttak el. Használójának más pajzsoknál nagyobb mozgékonyságot biztosított, természetesen ennek ára a véd&odblac;érték csökkenése volt.                                                 

Sisakok


sisak1_k.jpgsisak3_k.jpgsisak5_k.jpgsisak7_k.jpg
sisak2_k.jpgsisak4_k.jpgsisak6_k.jpgsisak8_k.jpg

CASSIS: Összefoglaló néven így neveztek minden fémb&odblac;l készült sisakot. Az összes gladiátor-fegyvernemnek megvolt a maga küzd&odblac;stílusához ill&odblac;, néprajzi eredetére vagy történelmi gyökereire jellemz&odblac; sisakformája. (Természetesen kivételt képeznek ez alól a retiariusok és alaqueariusok, akik sohasem viseltek sisakot.) A könny&udblac;fegyverzet&udblac; velesek ésdimacherisek általában a fejre simuló, egyszer&udblac;, díszítetlen sisakot hordtak. Máskor felvonultak az arénában a római reguláris hader&odblac;nél rendszeresített sisakok csakúgy, mint az ellenséges és leigázott népek sisakjai a limesen innen és túlról egyaránt. Fontos hogy szóljunk néhány szót azokról az eredetileg is amphitheatrumi használatra tervezett és készített sisakokról, melyeket a viadalok jellegzetes tárgyi emlékeiként ismerünk. A két legjellemz&odblac;bb fajta a thrákok és a secutorok sisakjai. Mindkett&odblac;nek számtalan változata maradt fenn, de közös vonásaik jól felismerhet&odblac;ek.                                                                                                              
Az arénák mindenkor ünnepelt sztárjai, a thrákok viselték a képen látható, körben futó, többszörösen tagolt ív&udblac;, széles karimával (margo) díszített sisakokat, amelyekre mindig felszereltek egy, a tarkórészr&odblac;l kiinduló és a fejtet&odblac;n magasan el&odblac;reível&odblac; fémtaréjt (crista). Mindkét említett alkatrésznek tulajdoníthatunk véd&odblac;-hárító funkciót, de legalább ilyen fontosak az esztétikai szempontok is. A sisakharang és a taréj gyakran igen gazdagon díszített volt, és visel&odblac;jének küzd&odblac;stílusához ill&odblac;, agresszív, ijeszt&odblac; és tiszteletet parancsoló küls&odblac;t kölcsönzött. A thrák sisakok készültek nyitott és zárt arcrésszel (os cassis) egyaránt. Alapvet&odblac; vonalvezetésüket tekintve hasonlók voltak a myrmillok sisakjai is.<                                                                                                                                            
secutorok sisakjai a legjobb példái annak, hogy a véd&odblac;felszerelés kialakításakor speciálisan az ellenfél támadófegyvereinek, illetve a harcmodornak a sajátosságait vették figyelembe. E sisakfajta szinte minden díszít&odblac; elemt&odblac;l mentes, készít&odblac;i tudatosan kerültek minden olyan felesleges kiálló részt, kiszögellést, amelybe a retiarius hálója beleakadhatott volna. Sima, legömbölyített formák jellemzik, csapott, a háthoz és a vállakhoz simuló tarkólemezzel, minden esetben zárt, mélyen leeresztett pofalemezzel (os cassis) készült, így védte az arcot és a nyakat a szigony döféseit&odblac;l. A sisakharang tetejére egyetlen díszít&odblac;elemként egy lapos halfigurát illesztettek, utalva ezzel a "halász" retiarius és a halat jelképez&odblac; secutor misztikus szembenállására.                                                     

 

GALEA: Könny&udblac;, b&odblac;rb&odblac;l készült sisak, arcvéd&odblac; része nem volt, általában csak a koponya fels&odblac; részét védte. A könny&udblac;fegyverzet&udblac; gladiátorok viseltek, mivel így meg&odblac;rizhették mozgékonyságukat, f&odblac; fegyverüket a döng&odblac; lépt&udblac; pajzsosok ellen.                                                                                                                                                      


Páncélok

MANICA: Vastag posztóból, b&odblac;rb&odblac;l, láncfonatból, fémlemezekb&odblac;l, vagy ezen anyagok kombinációjából készült,     ruhaujjhoz hasonlító karvért, amely a gladiátorok jobb, vagy, a pajzs nélkül küzd&odblac; fegyvernemekben mindkét karját fedte. Csuklójukról egy hosszabb lemez nyúlt el&odblac;re a kéz védelmére, de az is el&odblac;fordult, hogy különálló vívókeszty&udblac;t,digitabulumot viseltek.

GALERUS: A retiarius és laquearius gladiátorok jellegzetes fegyvernemi sajátossága, a bal vállat fed&odblac; vállvért, melyb&odblac;l egy kissé kifelé hajló, függ&odblac;leges fémlemez nyúlt felfelé. Az oldalvágások ellen védte a fejet, hiszen az említett két gladiátorfajta sisakot nem viselt.

LORICA: Ujjatlan b&odblac;rpáncél a mellkas és a hát védelmére, ritkán, de el&odblac;fordult az arénákban.

ocrea_k.jpgOCREA: B&odblac;rb&odblac;l készült, fémlemezekkel er&odblac;sített, vagy görög mintára teljes egészében fémb&odblac;l kovácsolt lábszárvéd&odblac;, melyet a gladiátorok b&odblac;rszíjakkal a bal vagy mindkét lábukra er&odblac;sítve hordtak. A nagypajzsos fegyvernemek, valamint a szálfegyveres harcosok által hordott egyszer&udblac;bb ocrea bokától térdig védte a lábat, míg a thrákok lábvértje - lévén a pajzsuk kisebb, - egészen combközépig ért fel.







thorax_k.jpgTHORAX: Görög eredet&udblac; páncélfajta, díszesen domborított, általában bronzból készült mellvért, amelynek vonalvezetése a fels&odblac;test izmainak alakját követte. (Ezért izomvértnek is hívják.) A római hadseregben a f&odblac;tisztek egyenruhájának része volt, az arénában csak különleges alkalmakkor, a legpompásabb munusokon fordult el&odblac;, ilyenkor f&odblac;ként a nehezebb fegyverzet&udblac;, pajzsos gladiátorok viselték.






lorica_hamata.jpgTHORAX HAMATA: Combig ér&odblac; láncing, deréktájon övvel kötötték meg. A köztársaságkorban a hadseregben is ezt rendszeresítették, az arénában is f&odblac;ként ekkor fordult el&odblac;, a legkülönböz&odblac;bb fegyvernem&udblac; gladiátorok viseleteként.








cataphractes_k.jpg

CATAPHRACTES A parthus és germán harcosok viseltek a háborúban olyan vértezetet, mely egy b&odblac;r alapra rögzített számtalan kisebb fémpikkelyb&odblac;l állt. Utóbb ezt a rómaiak is átvették, egyes segédcsapataiknak évszázadokon keresztül a pikkelypáncél volt a véd&odblac;felszerelése. Az amphitheatrumban egy speciális gladiátor-fegyvernem tagjai, a cataphractariusok használták. &Odblac;ket tet&odblac;t&odblac;l talpig pikkelyvért védte, egyébként nagypajzzsal és karddal küzdöttek.




fasciae_k.jpg -->

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilaguralomoldal.blog.hu/api/trackback/id/tr172207933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.